Dienstag, 10. September 2019

Un gen artistic de largă popularitate

Notații pe marginea celei de-a VI-a ediții a Festivalului fanfarelor
Desfășurat de curînd în frumoasa stațiune timișeană, cea de-a VI-a ediție a festivalului interjudețean al fanfarelor, Buziaș ’81, a reunit formații fruntașe ale genului și un numeros public, doritor să retrăiască atmosfera unei reuniuni muzicale de popularitate. Festivalul și-a propus atît stimularea și dezvoltarea fanfarelor de amatori, reînnoirea unor tradiții legate de existența acestora, cît și reîmprospătarea, diversificarea repertoriilor, îmbogățirea acestora cu lucrări reprezentative din creația românească actuală.
Festivalul a marcat o creștere simțitoare a calității înterpretării, instrumentiștilor, o multitudine de stiluri interpretative, remarcîndu-se precizia în execuții, curajul majorității concurenților de a aborda și piese mai dificile. Armonia unor ansambluri, încrederea în virtuțile acestei arte atît de frumoase, de accesibile și gustate de marele public au fost tot atîtea fațete care au conferit atractivitate manifestării timișene. S-au impus, din partea formațiilor-gazdă, fanfarele căminelor culturale din Iecea Mare și Grabați, formația Clubului C.F.R., mica, dar inimoasa formație din Pietroasa Mare ai cărei membri sînt preocupați în prezentarea unui repertoriu variat, întonat cu acuratețe. Fanfara Clubului I.T. Lugoj și dirijorul ei, Ioan Malița, s-au remarcat și de astădată, prin interpretatrea de ținută a unor piese de largă respirație. Cunoscuta formație din Giarmata, condusă de Matei Loris, a încîntat publicul prin piese de mare originalitate redate cu o exemplară seriozitate și sensibilitate.
Dincolo de evenimentele pe care le-a prilejuit, festivalul a avut darul să evidențieze și neîmplinirile din munca formațiilor care abordează genul; acestea s-au conturat în cadrul rodnicului schimb de opinii la care au luat parte dirijorii formațiilor, membrii juriului, președintele acestuia, compozitorul și dirijorul Iosif Klein. Care au fost principalele scăderi relevate cu acest prilej? Mai întîi insuficienta diversificare a repertoriilor; eterogenitatea în alcătuirea unor formații impune, s-a subliniat în discuții, adaptarea pieselor la structura acestora, perfecționarea dirijorilor, un sprijin permanent de specialitate.
profesor Ladislau Czizmarik

din DRAPELUL ROȘU, Timișoara, 
31 septembrie 1981

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen