Dienstag, 5. März 2024

Interferențe culturale sud-est-europene în Germania

Ingolstadt, orașul bavarez în care se află una din fabricile și sediul administrativ al concernului de automobile Audi, se bucură de o activitate culturală foarte intensă. Unul dintre evenimentele anuale din acest oraș prezintă cultura muzicală a unui popor european sau de pe un alt continent. Ultima Noapte a muzicii a fost dedicată Ungariei și a avut loc la 20 noiembrie 1999.
Teatrul Ingolstadt
Foto: Anton Potche
Într-un maraton muzical au dansat și au cântat ansambluri din Ungaria și Germania, oferind publicului, pe lângă elemente de muzică și dansuri maghiare, și multe opere din domeniul muzicii clasice, scrise de compozitori ca Liszt, Berlioz, Strauss, Kodály, Dvořák, Brahms. ș.a. În 9 încăperi diferite ale Teatrului Ingolstadt răsunau concomitent, de la ora 17:00 până după miezul nopții, melodii care sugerau de multe ori libertatea privirii zburătoare peste largul câmpiei Panoniei.
De nu mai puțin de 18 ori au fost interpretate în Noaptea muzicii ungare opere compuse de Béla Bartók (1881 – 1945). Când, într-o interpretare magistrală, Orchestra de Cameră a orașului Ingolstadt, sub bagheta lui Stefan Reil, a intonat Dansuri populare românești - scrise în anul 1917 de compozitorul originar din Sânnicolau Mare -, mulți melomani (în jur de 900 se aflau în sala festivă a teatrului) simțeau interferențele culturale din zona sud-estică a Europei. A fost o noapte cu multe momente emoționante care nu își neagă rădăcinile bănățene sau transilvănene. Nu rare au fost momentele în care iubitorul de muzică, aflând-se în drum spre o altă sală, auzea câte un cuvânt unguresc sau românesc.
Universalitatea limbii muzicale ne-a dezvăluit și de data aceasta secretul unei Europe unite: curiozitatea și dorința de înțelegere a ceea ce ni se pare doar la prima vedere străin și departe de posibilitățile noastre de percepere.
Anton Potche


din TIMIȘOARA INTERNAȚIONAL, Timișoara, decembrie 1999



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen